vrijdag 19 september 2014

Denken over 21st Century Skills & The Matrix

Het was weer een drukke en interessante denk-week. Hieronder een korte impressie.

 • Effectief denken

Ik ben begonnen aan de denk-cursus 'Effective Thinking' van het The Bono-instituut. De eerste les ging over de denkvalkuilen van intelligente mensen. Maar daarover later in een andere blog meer…!

 • Creatief denken

Mijn oudste zoon (6) verraste me met zijn bijna filosofische antwoord op mijn vraag ‘De appel valt niet ver van..?’ Zijn antwoord: ‘de andere appel!’. Het is duidelijk: zijn denken wordt nog niet beïnvloed door beperkende, ingesleten denk-patronen...

 • Innovatief denken

Voor mijn werk werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een interessante challenge, waarbij na een introductie bijeenkomst - via een intern sociaal platform - ideeën konden worden aangedragen voor nieuwe productontwikkeling. Ik heb wat ideeën gepost en reacties/suggesties op andere ideeën aangedragen. Ben benieuwd naar het vervolg.

 • Strategisch denken

Interessant was ook een bijgewoonde workshop over scenario planning. Dit gaat over goed nadenken over de toekomst, door een verkenning te maken van mogelijke veranderingen in de toekomst. In een oefening werkten we in groepjes benoemde, tegengestelde mogelijkheden ('werelden') uit op een assen stelsel. Hiermee kon de impact worden bepaald en maatregelen worden bedacht voor bijsturing van de organisatie strategie. Het onderwerp ging over artificiële intelligentie. Onze gekozen mogelijkheden zoemden in op de bionische mens en rechtvaardigheid/macht (wie zit in de toekomst aan de knoppen: de mens (dictator) of computer?). Opmerkelijk waren de Hollywood-associaties van The Matrix, Terminator en Elysium!

Voor meer informatie over strategisch denken en scenario planning:
 • Presence: An Exploration of Profound Change in People, Organizations, and Society – Peter M. Senge et al. (2005)
 • Scenario Planning in Organizations: How to Create, Use, and Assess Scenarios – Thomas Chermack (2011)
 • Wijzer in de toekomst – Jan Nekkers (6e druk, 2011)
 • Thinking Strategically – Harvard Business School Press (2010)

 • Beïnvloed denken

Interessant vond ik dit bij toeval gevonden artikelHierin worden enkele onderzoeken aangehaald waaruit blijkt dat ons denken – en de eruit voortvloeiende besluiten – in hoge mate beïnvloed worden door lichamelijke factoren. Zo blijkt de fysieke omgeving in grote mate ons denken en oordeelsvermogen te beïnvloeden. Volgens de onderzoekers doordat we als baby als eerste zintuig de tastzin ontwikkelen en veel later bijvoorbeeld abstract denken. Ook blijken we bij slaaptekort niet extra voorzichtig (ter compensatie) maar juist te optimistisch in onze besluitvorming. In zichzelf misschien niet verrassend (denk bijvoorbeeld aan NLP) maar weinig mensen staan hierbij stil of zijn zich hiervan bewust. En met meer bewustzijn kun je de kwaliteit van je eigen denken vergroten. 

Neem dus geen besluiten als je nodig moet plassen en geef een warme beker thee aan je partner, kennis of klant en wacht tot deze zit op een prettige stoel, als je uit bent op een gunstig besluit!  

  • 21st Century Skills

  Eind vorige week zat ik een Medezeggenschapsraad-vergadering voor van de school waar mijn kinderen op zitten. Veel aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs en het (leer)klimaat/sfeer op school. Interessant vond ik deze website over 21st Century Skills: vaardigheden die kinderen van nu nodig hebben om zich in de snel veranderende wereld van de 21ste eeuw te kunnen redden.

  De auteur concludeert: 'Goed kunnen denken kan dan het verschil maken...'. Laat dat nu precies zijn waar deze blog over gaat! ;-)


  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten