dinsdag 2 september 2014

De kwaliteit van ons denken bepaalt de mate van ons succes


Ik vind het opmerkelijk dat mensen zo weinig aandacht schenken aan hun denk-bewustzijn. Beter denken heeft immers een grote invloed op onze (individuele) welvaart en welzijn. Denken doen we toch automatisch? Jawel, maar dat betekent niet dat je dit denken niet zou kunnen verbeteren. Sterker nog: dit is hard nodig, willen we vooruit komen. Maar waarom wordt dat beter denken niet (standaard) onderwezen op scholen en universiteiten? Of wordt dit gestimuleerd in het bedrijfsleven, in ziekenhuizen, in de politiek of in de media?

Denken aan Eten

Als we denken vergelijken met eten, valt op dat - net als bij het denken - ook hierbij niet veel mensen stil staan. Het eten wordt even achteloos naar binnen geschrokt als het wordt gekocht. In mijn omgeving zie ik gelukkig wel een omslag in denken en worden vragen gesteld als: waar komt mijn eten eigenlijk vandaan, hoe zit het met dierenleed en zijn die E-nummers allemaal wel te vertrouwen? Beter eten is als beter denken.

Lui

Over denken ben ik al veel misvattingen tegen gekomen. Bijvoorbeeld dat je beter denken niet zou kunnen leren. Of dat heel intelligente mensen ook heel goede denkers zijn. Ja, intelligente mensen zijn misschien snel in denken en goed in argumenteren, maar het zijn daarmee niet vanzelfsprekend innovatieve denkers. Ik zie ook vaak dat intelligente mensen luie denkers zijn, het denken gaat hen immers gemakkelijk af. Herkenbaar?

Daarom deze Beter Denken Blog

In deze blog sta ik stil bij het (beter) denken echter zonder filosofisch te worden, want denken zonder praktisch nut kan leuk zijn maar is meer iets voor in een hangmat. De nadruk ligt op beter denken. Kennis hierover leidt immers tot inzicht en dat is voorwaardelijk voor 'wijsheid' - zou je denken. Ik belicht een aantal must-read-denk-boeken, websites en denk-quotes, ontdek de verschillende denk-stijlen en verken een aantal vragen. Enkele hiervan zijn:

  • Wat maakt iemand tot een goede denker
  • Is goed denken aanleg of iets wat je kunt leren
  • Is het hebben van een goed idee vergelijkbaar met humor
  • Wat is logisch denken, kritisch denken, creatief denken, systeem denken, lateraal denken
  • Wordt er onderzoek gedaan naar denken in het algemeen en beter denken in het bijzonder?

Kortom, deze blog is een ontdekkingstocht naar het denken. Denk je mee? Tips en suggesties zijn altijd welkom!


4 opmerkingen:

  1. Leuk! Beter denken heeft m.i. ook te maken met de manier hoe je naar je eigen mate van intelligentie kijkt.
    Deze worden ook wel onderverdeeld in drie vormen:

    1. intelligentie, het gebruik van je geheugen en inzicht.
    2. sociale intelligentie, de mate waarin je op een creatieve manier flexibel inspeelt op praktische problemen die zich voordoen.
    3. emotionele intelligentie, de mate waarin je jezelf kent, jezelf kunt motiveren en met je eigen emoties kunt omgaan. Ook het je kunnen verplaatsen in gedachten en gevoelens van anderen en het vermogen tot samenwerken/aansturen van anderen.
    Carol Dweck is iemand die al vanaf de jaren 70 onderzoek doet naar de beïnvloeding van het brein voor het vergroten van prestaties. Zo blijkt dat erfelijke eigenschappen niet alleen een rol spelen maar vooral het vergroten van bepaalde vaardigheden en eigenschappen. Deze leiden tot een 'groeimindset':


    • nieuwsgierigheid
    • doorzettingsvermogen
    • vertrouwen
    • initiatief nemen
    • zorgvuldigheid
    • concentratie
    • creativiteit

    Feit: kinderen tussen de 2 en 10 jaar stellen gemiddeld 288 vragen per dag. Hoeveel stel jij er per dag om je nieuwsgierigheid te prikkelen?

    Als je intelligentie ziet als een ontwikkelingslijn, kun je stellen dat je ergens op die lijn instapt vanuit je genen. Hoe het 'beter denken' zich de jaren daarna ontwikkelt, heb je na je afhankelijkheidsfase als kind zelf in de hand. Je brein is een plastisch orgaan dat zich constant omvormt onder invloed van positieve stimulatie. Met een groeimindset, en door te leren om te leren, is alles mogelijk op het gebied van de (verwerkinge van) informatie die je jezelf eigen wilt maken.

    Tenslotte ben ik ervan overtuigd dat je manier van denken (ratio/bewustzijn/buitenste cortex) sterk wordt beïnvloed door je limbische systeem (gevoelsleven), dat deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor de aansturing van je lichamelijke functies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie! Interessant ook die aspecten van de 'groeimindset' om beter te leren denken. Ik zou hier nog een aan kunnen toevoegen: 'discipline'. De Bono stelt het zich zo voor: "Denken is een vaardigheid die je kunt verbeteren door trainen, oefenen en leren. Denken verschilt in niets van andere vaardigheden, je kunt je erin bekwamen. Goed denken is dus niet afhankelijk van alleen intelligentie of IQ. Intelligentie kun je vergelijken met het motorvermogen. De prestatie van een auto is niet alleen afhankelijk van de motor, maar ook van de bestuurder. Intelligentie is het motorvermogen, denken is de vaardigheid van de bestuurder."

      Verwijderen
  2. Ha Anton, leuk! Dat van het luie denken herken ik wel, haha! Ik ben benieuwd naar de rest en denk zeker dat betere denkpatronen aan te leren zijn. Groeten, Bart

    BeantwoordenVerwijderen