vrijdag 5 september 2014

Denken 360°


Een van de technieken van beter denken is afkomstig van Edward de Bono en gaat over C.A.F. en O.P.V.. Deze afkortingen staan voor Consideration of All Factors en Other People’s Views. Beide hangen met elkaar samen en komen erop neer dat je voorafgaand en tijdens ideevorming om je heen kijkt en alle mogelijkheden in scope houdt en overweegt/meeneemt in het denkproces. Kortom, zaken vanuit een ander perspectief bekijken en, zoals we dat zo fijn in het (oud-)Nederlands kunnen zeggen: 'niet met oogkleppen op'.

Luisteren

Goed luisteren naar de meningen en invalshoeken van andere mensen zou ik hier ook onder willen scharen. Een inkopper misschien, maar blijkbaar vinden veel mensen dit moeilijk. Mensen laten zich gauw (af)leiden door hun eigen gedachten en denken terwijl iemand anders aan het praten is na over wat ze willen zeggen. Of wat ook vaak gebeurt: vallen de gesprekspartner in de rede om de eigen gedachtenstroom zo snel mogelijk op tafel te leggen. Het spreekt voor zich dat dit niet de meest constructieve vorm van denken en interactie is en niet het maximale uit de C.A.F. en O.P.V. technieken haalt. Kortom: een goede denker kan goed luisteren.

Beter goed ‘gejat’

Deze C.A.F.- en O.P.V.-technieken zijn daarom vanzelfsprekend ook van toepassing op het centrale thema van deze blog; over beter denken (effectief denken) en denkbewustzijn (kritisch denken). Over deze zaken worden op internet geregeld heel interessante dingen geschreven maar het is soms even zoeken! Vanuit dit gezichtpunt (lees: vanuit deze ‘denk-techniek’) zijn dan ook niet eerder deze informatieve denkbronnen bijeen gebracht.

Enjoy Thinking!

Veel plezier dus met alle verwijzingen! Ben je zelf iets interessants tegengekomen dat hier bij past? Laat het weten dan voeg ik het toe!


Blogs

http://ilsemeelberghs.wordpress.com/home/
http://gossekorte.blogspot.nl/2013/10/edward-de-bono-beter-denken.html
http://www.raamstijn.nl/eenblogjeom/
http://www.august.co.uk/blog/
  

Websites

http://nl.wikipedia.org/wiki/Denken
http://www.concept-denken.nl/denken/soorten-denken
http://ipik.edu.my/KBAT_WEBv2/opv.html
https://essentieelleren.wordpress.com/page/4/
http://omdenken.nl/meedenken/
http://www.criticalthinking.org/pages/critical-thinking-where-to-begin/796
http://www.thinkwatson.com/mythinkingstyles
http://www.effectivethinking.me/
http://www.nationale-denktank.nl/
http://www.innovbook.com/category/how-to-innovate/
http://www.happynews.nl/
https://www.youtube.com/user/DialoguesHouse020/videos
http://topdocumentaryfilms.com/the-human-mind/
http://patrick.familiekoning.com/2014/04/16/leergang-lateraal-denken-lateraal-denken/
http://wij-leren.nl/leren-denken.php
http://www.kritischdenken.info/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten