vrijdag 10 oktober 2014

Beter Denken Is Doen!

Vrije Denkers

'Je bent op je creatiefst wanneer je 5 jaar bent en als je 8 bent is die creativiteit gehalveerd. Tegen je 44e beland je in een staat van terminale serieusheid.' Zo begint dit briljante filmpje van 'de Vrije Denkers' Arthur Kruisman en Patrick Donath.
Een van de boodschappen is dat je beter denkt door te doen, wanneer je hiermee je vaste gewoontes en overtuigingen doorbreekt. Dus onderzoek, probeer, vraag, struikel en faal: doorbreek vooral je routine! Want je leert beter te denken, meer creatief te denken door uit je 'vastgeroeste' denkpatronen te breken. Dit is een bewust proces, een keus. Dus kom op: uit je 'comfort zone'! Als je wilt dat dingen en mensen veranderen en verbeteren moet je beginnen met jezelf in beweging te zetten. Een belangrijke les die ik even geleden heb geleerd bij de Droomfabriek. Een aanrader!


Noodzakelijke Revolutie

In het kader van De Week van de Duurzaamheid gaf filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar op mijn werk een lezing over de 'Noodzakelijke Revolutie'. Over hoe de wereld en de planeet gaat veranderen en welke impact dat heeft op onze samenleving. Ook hier een belangrijke boodschap: als je je open stelt voor wat er al is verandert en wat er gaat veranderen in de wereld (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat), dan kun je maar een ding doen: in beweging komen. Zie ook de dag van de duurzaamheid en deze blog van Ruud Veltenaar.

SuperPromoters

Voor mijn werk was ik deze week uitgenodigd voor een workshop in het kader van 'SuperPromoters'. Een inspirerende lezing werd gegeven door Rijn Vogelaar, gespecialiseerd in het onderwerp 'enthousiasme'. Zijn credo: 'Nothing great was ever achieved without enthusiasm' (Ralph Waldo Emerson). Zonder enthousiasme weinig beweging, dus zie hier een belangrijke voorwaarde voor elk veranderingstraject en implementatiemanagement. 
Rijn Vogelaar verwoordt op zijn website een van de redenen waarom ik deze beterdenkenblog ben begonnen. Namelijk dat veel organisaties het probleemdenken tot standaard hebben verheven. Als meer bedrijven zouden denken en doen vanuit enthousiasme is dat niets minder dan een denkrevolutie. En een mooi voorbeeld van omdenken!

Hierover valt nog veel meer te schrijven, maar graag sluit ik enthousiast af met dit filmpje dat Rijn Vogelaar tijdens zijn lezing liet zien. Ineens begrijp je hoe Barack Obama president van Amerika werd.., Fired Up Ready To Go!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten